c

Brokolica na víne


Suroviny: 1000 g brokolice (špargľový kel), 400 ml bieleho vína, 1 strúčik cesnaku, 100 ml oleja, mleté čierne korenie, soľ.


Postup: Brokolicu opláchneme pod tečúcou studenou vodou, jednotlivé listy oddelíme, tvrdé rebrá odrežeme a tvrdšie kúsky nakrájame. Cesnak nakrájame nadrobno a opečieme na oleji vo veľkom hrnci. Pridáme brokolicu, osolíme, okoreníme mletým bielym korením a opekáme za častého obracania a prilievania vína niekoľko minút. Potom hrniec prikryjeme a dusíme na miernom ohni asi 20 minút (dávame pozor, aby sa brokolica nerozvarila). Podávame k pečenému mäsu.

c

Chilli cibuľky s ananásom


Suroviny: 1000 g malých cibúľ, 2 lyžice oleja, 1 lyžica práškového chilli korenia, 4 plátky z ananásového kompótu, 250 ml ananásovej šťavy, 1 až 2 lyžice octu, 1 čajová lyžička kajenského korenia, soľ.


Postup: Na panvici rozohrejeme olej, pridáme olúpané celé cibule a opečieme ich. V miske zmiešame chilli prášok, kajenské korenie, ananásovú šťavu a ocot. Polovicu prilejeme k cibuliam a prikryté na minime dusíme 15 minút. Panvicu odkryjeme, prilejeme zvyšnú šťavu a odkryté varíme 10 až 15 minút. Z času na čas premiešame, aby chilli prášok neprihorel. Ananás nakrájame na malé kúsky a na posledné minúty pridáme k cibuliam. Ochutíme soľou. Podávame k minútkam, hydine alebo divine.

c

Chrenová omáčka s uvarenými vajciami


Suroviny: 2 lyžice nastrúhaného chrenu, 4 natvrdo uvarené vajcia, 200 ml kyslej smotany, 200 ml mlieka, 50 g masla, 50 g hladkej múky, ocot (citrónová šťava), cukor, soľ.


Postup: Z masla, múky a mlieka pripravíme bešamel, ktorý rozriedime trochou vody, osolíme, pridáme kyslú smotanu, nastrúhaný chren, ocot, cukor a dobre premiešame. Uvarené vajcia olúpeme, nakrájame na štvrťky a vložíme do omáčky. Podávame spolu s varenými zemiakmi alebo zemiakovou kašou.

c

Čínska sladkokyslá omáčka


Suroviny: 2 lyžice sójovej omáčky, pol lyžice paradajkového pretlaku, 2 lyžice cibule nasekanej nadrobno, 1 lyžica nasekaného cesnaku, 1 lyžica kukuričnej múky alebo maizeny, 2 lyžice oleja, 2 lyžice octu, 2 lyžice práškového cukru.


Postup: Sójovú omáčku, ocot, cukor, paradajkový pretlak a kukuričnú múku rozmiešame v primeranom množstve vody, zmes vlejeme do hlbšej panvice a varíme, až kým nezhustne. Potom prilejeme olej a ešte trocha povaríme. Nakoniec ochutíme nasekanou cibuľou a cesnakom.

c

Domáci chlieb


Suroviny: 1000 g hladkej múky, 5 zemiakov uvarených v šupke, 50 g droždia, 50 ml mlieka, rasca, cukor, kvások (trochu cesta z predchádzajúceho pečenia), masť na vymastenie plechu, soľ.


Postup: Všetky suroviny musia mať izbovú teplotu. Múku dva razy preosejeme a vo väčšej nádobe vymiesime cesto z múky, olúpaných nastrúhaných zemiakov, soli, rasce a z droždia, ktoré sme nechali vykysnúť v osladenom mlieku. Nakoniec pridáme kvások z predchádzajúceho pečenia, ktorý sme deň vopred zaliali vodou. Miesime aspoň 15 minút a podľa potreby pridávame vodu tak, aby sa cesto oddeľovalo od nádoby. Vymiesené cesto necháme prikryté čistou utierkou vykysnúť asi 60 minút na teplom mieste. Potom ho opäť zľahka premiesime, sformujeme a uložíme na vymastený plech. Potrieme vodou a vložíme do vyhriatej rúry, do ktorej dáme zvlášť nádobu s vodou, aby chlieb počas pečenia nevysychal. Pečieme asi 60 minút a upečený chlieb ihneď po vybratí z rúry potrieme studenou vodou.

c

Fazuľka na smotane


Suroviny: 600 g zelenej fazuľky, 250 ml smotany, 30 g hladkej múky, cukor, ocot, nadrobno nasekaný zelený kôpor, soľ.


Postup: Zelenú fazuľku očistíme a nakrájame na asi 2 cm dlhé kúsky. Uvaríme v osolenej vode, zahustíme hladkou múkou, povaríme, ochutíme cukrom, octom a kôprom. Nakoniec pridáme smotanu.

c

Idrijské plnené taštičky


Suroviny: Cesto: 300 g múky, 50 ml mlieka, 30 g masla, 2 vajcia, soľ. Plnka: 2 vajcia, 400 g zemiakov, 30 g masla, 1 lyžica strúhanky, škorica, 6 strúčikov cesnaku, petržlenová vňať, majorán, mleté čierne korenie.


Postup: Múku preosejeme, pridáme vajcia, roztopené maslo, mlieko, soľ a vypracujeme cesto. Prikryjeme ho obrúskom a necháme pol hodiny stáť. Medzitým si pripravíme plnku. Zemiaky uvaríme v šupke, vychladnuté olúpeme a prepasírujeme. Pridáme vajcia, strúhanku, škoricu, najemno nasekanú petržlenovú vňať, majorán a mleté čierne korenie. Cesto natenko rozvaľkáme. Nakrájame ho na väčšie štvorce. Do stredu každého štvorca uložíme malú kôpku plnky. Konce cesta preložíme cez plnku a v strede spojíme. Plnené taštičky uvaríme v osolenej vode. Keď vyplávajú na povrch, vyberieme ich dierkovanou naberačkou. Podávame ich ako prílohu k mäsu alebo divine v hustej omáčke.

c

Kapustový prívarok s paradajkami,


Suroviny: 800 g kapusty, 5 lyžíc paradajkového pretlaku, 1 cibuľa, 30 g hladkej múky, 40 g masti, ocot, cukor, rasca, soľ.


Postup: Kapustu zbavíme hlúbovitých častí a nakrájame na rezance. Na masti dozlata opražíme nadrobno nasekanú cibuľu a pridáme kapustu. Osolíme, ochutíme rascou a udusíme takmer domäkka. Primiešame paradajkový pretlak, zaprášime hladkou múkou, podľa potreby podlejeme a udusíme domäkka. Podľa chuti pridáme ocot a cukor.

c

Kukuričná kaša so syrom


Suroviny: 50 g masla, nastrúhaný tvrdý syr, 1 zelená paprika, 6 mladých kukuričných klasov, 2 vajcia, niekoľko lyžíc sladkého mlieka, 4 cibule, 1 čajová lyžička mletej červenej papriky, mleté čierne korenie, soľ.


Postup: Z kukuričných klasov olúpeme zrná, dáme ich do mixéra, zalejeme mliekom a rozmixujeme. Potom primiešame vajcia, mletú červenú papriku a mleté čierne korenie. Cibuľu očistíme, nakrájame nadrobno a opražíme na roztopenom masle. Pridáme zelenú papriku nakrájanú nadrobno, kukuričnú kašu z mixéra a všetko spolu opekáme za stáleho miešania asi 10 minút. Väčšia časť šťavy by sa mala vydusiť a zmes zhustnúť. Nakoniec prisypeme nastrúhaný syr, necháme ho roztopiť a premiešame.

c

Mrazený zelený hrášok s hlávkovým šalátom


Suroviny: 1 krabica mrazeného zeleného hrášku, 200 ml mlieka, 40 g masla, 2 hlávky šalátu, 30 g hladkej múky, citrónová šťava, zelená petržlenová vňať, cukor, soľ.


Postup: Mrazený hrášok trochu podlejeme vriacou vodou a udusíme. Z masla a múky upražíme svetlejšiu zápražku, zalejeme ju mliekom, vlejeme do mäkkého hrášku, pridáme na hrubšie rezance nakrájaný sparený šalát, osolíme a osladíme. Nakoniec pridáme citrónovú šťavu a nadrobno nasekanú zelenú petržlenovú vňať.

c



podoba layoutu: žiadný - styl 1 -  |  XHTML 1.1 a CSS2 validný  |  Mapa stránok
Stánku vyrobil Cabik TOPlist