Suroviny: 4 kúsky lososieho filé s kožou, 3 lyžice rastlinného oleja, 1 citrón, koriandrové lístky, 2 čajové lyžičky hrubozrnnej morskej soli. Koriandrová omáčka: 40 g nastrúhaného parmezánu, 1 zväzok čerstvého koriandra, 2 až 3 strúčiky cesnaku, 2 lyžice píniových semienok, 75 ml olivového oleja, mleté čierne korenie, soľ.
Postup: 4 kúsky lososieho filé s kožou, 3 lyžice rastlinného oleja, 1 citrón, koriandrové lístky, 2 čajové lyžičky hrubozrnnej morskej soli. Koriandrová omáčka: 40 g nastrúhaného parmezánu, 1 zväzok čerstvého koriandra, 2 až 3 strúčiky cesnaku, 2 lyžice píniových semienok, 75 ml olivového oleja, mleté čierne korenie, soľ.
Suroviny: 600 g rybieho filé (asi 8 kusov), 120 ml smotany na šľahanie, 2 paradajky, 1 čajová lyžička mletého karí korenia, 250 ml mäsového vývaru (instant), citrónová šťava, maslo, olej, soľ.
Postup: Paradajky na 10 sekúnd vložíme do vriacej vody, prepláchneme studenou vodou a olúpeme. Prerežeme na štyri časti a vyberieme jadrovník. Filé posolíme a potrieme citrónovou šťavou. Na panvici zohrejeme po lyžici oleja a masla. Filé na miernom plameni opečieme z oboch strán, pridáme paradajky a udusíme domäkka. Polievame výpekom. Mäso vyberieme a odložíme na teplé miesto. Do výpeku za stáleho miešania pridáme karí korenie, krátko opražíme a rozriedime vývarom, prípadne vodou. Za stáleho miešania prilejeme sladkú smotanu a varíme, kým nezhustne omáčka. Podávame s omáčkou, uvarenými cestovinami, prípadne zemiakmi posypanými žeruchou alebo petržlenovou vňaťou. Zapíjame tramínom alebo bielym burgundským vínom.
Suroviny: 4 filé z morského jazyka po 250 g, 4 lyžice masla (alebo tuku), 250 ml bieleho vína, 40 ml Sherry dry, pár kvapiek worcestrovej omáčky, 100 g čiernych a zelených olív, 1 konzerva olúpaných paradajok, 2 paradajky, 1 cibuľa, 1 zväzok jarnej cibuľky, šťava z 1 citróna, bobkový list, pol zväzku estragónu, trochu vegety, trocha cukru, mleté čierne korenie, soľ.
Postup: Filé umyjeme pod tečúcou vodou, osušíme, osolíme, okoreníme mletým čiernym korením a marinujeme citrónovou šťavou a worchestrovou omáčkou. Maslo alebo tuk rozpálime v ohňovzdornej nádobe a opražíme v ňom nadrobno nakrájanú cibuľu. Pridáme jemne nakrájanú jarnú cibuľku a krátko opražíme. Pridáme olivy, biele víno, prepasírované paradajky, bobkový list a estragón nakrájaný nadrobno. Navrch dáme olúpané paradajky zbavené jadierok a nakrájané na kocky, ochutíme soľou, mletým čiernym korením, vegetou a cukrom a zjemníme Sherry. Nakoniec do ohňovzdornej nádoby postavíme stočené filé a v rúre predhriatej na 200 oC zapečieme asi 10 až 15 minút. Vyberieme, ešte raz ochutíme a ihneď podávame.
Suroviny: 1 kapor (asi 1500 g), 250 ml mlieka, 30 g masla (margarínu), 3 čajové lyžičky nastrúhaného chrenu, 40 g múky, citrónová šťava, 250 ml mäsového vývaru (instant), nastrúhaný muškátový oriešok, soľ. Nálev: 250 ml vínneho octu, 120 ml bieleho vína, 2 cibule, 1 viazanička zeleniny do polievky, 1 bobkový list, 6 zrniek čierneho korenie, cukor.
Postup: Kapra jemne umyjeme, vypitveme a očistíme. Nesmieme pritom poškodiť kožu. Do väčšieho hrnca nalejeme 250 ml vody, ocot a biele víno. Pridáme očistenú cibuľu vcelku, umytú a nakrájanú zeleninu do polievky (mrkva, kaleráb, zeler, petržlen), bobkový list, celé korenie a 1 lyžicu cukru. Necháme zovrieť. Kapra osolíme z vnútornej strany, vložíme do nálevu a zakryjeme. Na miernom plameni varíme asi 40 minút. Pripravíme si bešamelovú omáčku. Maslo rozpustíme v hrnci, naraz pridáme múku a rýchlo zamiešame metličkou. Miešame kým sa múka s tukom úplne nespojí. Za stáleho miešania po častiach prilejeme vývar a vymiešame dohladka. Po častiach prilejeme mlieko, ale neprestaneme miešať. Na minime potom varíme ešte asi 5 minút. Omáčku dochutíme soľou, citrónovou šťavou a čerstvo nastrúhaným muškátovým orieškom. Napokon primiešame nastrúhaný chren. Kapra položíme na misu, ozdobíme plátkami citróna a nastrúhaným chrenom. Podávame s varenými zemiakmi s maslom a bešamelovou omáčkou. Je to vhodné jedlo na štedrovečerný stôl.
Suroviny: 600 g mrazeného a vyčisteného kapra, 3 vajcia, 160 g tvrdého syra, 100 ml 33 % smotany, 140 g šampiňónov, 120 g cibule, cesnaková pasta, 2 citróny, olej, 20 g hladkej múky, mletá červená paprika, mleté čierne korenie, soľ.
Postup: Z kapra odkrojíme podkovičky, obalíme v pripravenej zmesi z hladkej múky, mletej sladkej papriky a korenia. Potrieme cesnakom. Mäso dáme na tanier, pridáme žĺtko, posypeme nastrúhaným syrom a zapečieme vo vyhriatej rúre. Dáme na teplý tanier, prelejeme upraženou, na kolieska nakrájanou cibuľou so šampiňónmi. Ozdobíme šľahačkou a plátkami citróna. Podávame so zeleninovou oblohou.
Suroviny: 450 g olúpaných kreviet, fritovací olej. Omáčka: 2 čajové lyžičky kukuričného škrobu, štipka Glutasolu (nie je nevyhnutný), 120 ml kuracieho vývaru, 1 čajová lyžička cukru, mleté čierne korenie a soľ podľa chuti. Koreniny a pochutiny: 250 g brokolice (nakrájanej na kúsky dlhé 8 cm), 1 mrkva (očistená a nakrájaná na plátky), 2 strúčiky cesnaku (olúpané a nasekané), 2 čajové lyžičky kukuričného škrobu, 2 lyžice horúceho oleja (alebo zvyšujúci olej po fritovaní kreviet), štipka Glutasolu, pol čajovej lyžičky cukru, 1 cm čerstvého koreňa ďumbieru (olúpaného a nakrájaného na kúsky), štipka soli.
Postup: Krevety fritujeme v horúcom oleji asi 2 minúty. Necháme ich odkvapkať a odložíme nabok. Olej uschováme. Prísady do omáčky zmiešame. V inej miske zmiešame koreniace prísady. Brokolicu vložíme na asi 1 minútu do vriacej vody. Necháme ju odkvapkať a pridáme toľko studenej vody, aby bola ponorená. Znovu ju necháme odkvapkať a zmiešame ju s koreniacimi prísadami. Rozohrejeme wok a nalejeme doň 2 lyžice horúceho oleja. Pridáme mrkvu, cesnak, ďumbier a za stáleho miešania pražíme asi 1 minútu. Pridáme brokolicu, miešame a pražíme ďalšiu minútu. Pridáme krevety, miešame a pražíme asi pol minúty, potom pridáme zmiešané prísady do omáčky. Povaríme na miernom plameni, dokiaľ omáčka nezhustne. Ihneď podávame.
Suroviny: 500 g filé z platesy, 250 g surových kreviet, 250 g hrebenatiek, 250 g čerstvých alebo sušených rezancov lasagne, 2 šalotky, 30 g masla, 60 ml bieleho vína, 15 ml rastlinného oleja, mleté čierne korenie, soľ. Omáčka: 500 ml mlieka, 150 ml šľahačky, 30 g masla, 175 g šampiňónov, 500 g paradajok, 1 menšia cibuľa, 30 g múky, 1 bobkový list, 6 až 8 vetvičiek petržlenu a bazalky, mleté chilli na ochutenie, 6 zrniek čierneho korenia.
Postup: Na veľkej panvici roztopíme maslo, pridáme šalotku a za stáleho miešania pražíme 1 až 2 minúty domäkka. Pridáme očistené a umyté krevety, hrebenatky, osolíme a okoreníme. Podlejeme bielym vínom a uvedieme do varu. Panvicu odstavíme z ohňa. Lyžicou povyberáme krevety a hrebenatky a šťavu z dusenia si odložíme. Do panvice nalejeme mlieko, pridáme cibuľu, bobkový list a zrnká čierneho korenia. Privedieme do varu, prikryjeme a necháme 10 minút stáť. Nakrájané šampiňóny povaríme v šťave z dusenia 1 až 2 minúty, potom odložíme. V inej panvici roztopíme maslo, primiešame múku a varíme 30 až 60 sekúnd, kým sa zápražka nespení. Po vychladnutí pridáme precedené mlieko. Postavíme na oheň a varíme 2 až 3 minúty, až kým omáčka nezhustne. Pridáme soľ a korenie. Do bielej omáčky prilejeme šľahačkovú smotanu. Potom pridáme šampiňóny so šťavou a nakrájané paradajky. Povaríme 2 minúty. Primiešame bylinky (lístky z petržlenovej vňate, bazalku), dochutíme mletým chilli, soľou, korením a omáčku odložíme. Plech na pečenie vymastíme maslom a na spodok nalejeme štvrtinu omáčky. Do omáčky naukladáme polovicu kreviet a hrebenatiek, vrch zakryjeme vrstvou uvarených rezancov. Na rezance dáme vrstvu z kúskov rybieho mäsa, polejeme tretinou zvyšnej omáčky a opäť prikryjeme rezancami. Naukladáme zvyšné krevety, hrebenatky, zalejeme polovicou zvyšnej omáčky a potom prikryjeme poslednými rezancami. Na ne rovnomerne rozlejeme zvyšok omáčky. Posypeme strúhaným ementálom. Lasagne pečieme asi 35 minút. Lasagne narežeme na štvorcové porcie a podávame horúce priamo z plechu. Podávame s cestovinami zaliate omáčkou.
Suroviny: 800 g rýb, 1 čajová lyžička masla, 1 cibuľa, 6 strúčikov cesnaku, 1 lyžica masti na vymastenie misy, hydinový vývar, mletá rasca, 2 lyžice strúhanky, nadrobno nasekaná zelená petržlenová vňať, soľ.
Postup: Očistené a vypitvané ostrieže vložíme do hrnca, podlejeme hydinovým vývarom, osolíme, posypeme mletou rascou a nastrúhanou cibuľou. Pridáme rozotretý cesnak a varíme asi 20 minút. Ryby scedíme, vložíme do vymastenej ohňovzdornej misy, pokvapkáme roztopeným maslom, posypeme strúhankou a krátko zapečieme v rúre. Podávame s uvarenými zemiakmi, ktoré posypeme petržlenovou vňaťou a pokvapkáme roztopeným maslom.
Suroviny: 4 pstruhy, citrónová šťava, 1 lyžica hladkej múky, 4 lyžice oleja, soľ. Plnka: 100 g bravčového mäsa, 1 vajce, 1 lyžica tuku, 2 lyžice hydinového vývaru, 1 cibuľa, 50 g strúhanky, mleté čierne korenie, soľ.
Postup: Najprv si pripravíme plnku. Pomleté mäso a cibuľu zmiešame so strúhankou. Osolíme, okoreníme a premiešame s rozšľahaným vajcom. Potom zmes opražíme v rozohriatom tuku, podlejeme hydinovým vývarom, prikryjeme a domäkka udusíme. Vyčistené pstruhy umyjeme, osušíme, osolíme, pokvapkáme citrónovou šťavou a naplníme pripravenou plnkou. Brušné otvory uzavrieme pomocou kuchynských ihlíc a hrubej nite. Poprášime múkou a upražíme v rozohriatom oleji z oboch strán. Oheň zmiernime a pstruhy upečieme domäkka. Podávame so zemiakmi uvarenými v šupke.
Suroviny: 4 porcie kapra, 50 g nastrúhaného syra, 2 vajcia uvarené natvrdo, 1 lyžica masla, 1 lyžica masti na vymastenie misy, 600 g zemiakov, 1 citrón, citrónová šťava, 1 lyžica nadrobno nakrájaného kôpru, zelená petržlenová vňať, mletá rasca, soľ.
Postup: Očistené zemiaky nakrájame na osminky a uvaríme v osolenej vode. Precedíme, vložíme do vymastenej ohňovzdornej misy, posypeme jedným uvareným vajcom posekaným na malé kúsky, nastrúhaným syrom a rascou. Navrch poukladáme porcie očisteného a umytého kapra bez hlavy. Každú porciu niekoľkokrát narežeme, do otvorov vložíme plátky citróna, osolíme, posypeme nasekanou petržlenovou vňaťou, pokvapkáme maslom a citrónovou šťavou. Vložíme do vyhriatej rúry a upečieme domäkka. Hotové porcie ozdobíme druhým vajcom, ktorý sme nakrájali na osminky. Posypeme kôprom a teplé podávame.