Suroviny: Šalát: 1 väčšia hlávka ľadového šalátu, 200 g bobúľ bieleho hrozna, 4 paradajky. Nálev: 250 g sladkej smotany, šťava z citróna, 2 lyžice čerstvej smotany, cukor, mleté biele a ružové korenie, soľ.
Postup: Sladkú smotanu a citrónovú šťavu vyšľaháme, pridáme smotanu, osolíme, osladíme, okoreníme a premiešame. Ľadový šalát očistíme a nakrájame na tenké prúžky, ktoré umyjeme studenou vodou a osušíme. Bobule hrozna umyjeme, olúpeme, rozpolíme a jadrá vyberieme. Paradajky umyjeme, olúpeme a nakrájame na plátky. Prúžky ľadového šalátu vložíme do nálevu a opatrne premiešame. Šalát rozdelíme na taniere, obložíme plátkami paradajok a ozdobíme polovicami bobúľ hrozna a lístkami koriandra.
Suroviny: 250 g cícera, 1 paradajka, 1 zelená paprika, 12 kusov čiernych olív, 1 cibuľa, 4 strúčiky cesnaku, 1 citrón, 100 ml oleja, 1 viazanička mäty piepornej, 1 bobkový list, mleté čierne korenie, soľ.
Postup: Deň predtým zalejeme cícer studenou vodou a asi 2 až 3 krát ju vymeníme. Na druhý deň cícer precedíme, dáme do hrnca, zalejeme ho 2000 ml chladnej vody, pridáme olúpanú cibuľu a bobkový list. Varíme domäkka asi 2.5 hodiny. Tesne pred koncom cícer osolíme. Precedíme ho a vytiahneme cibuľu. Papriku nakrájame na pásiky, paradajku na mesiačiky. Dáme ich do šalátovej misy a pridáme cícer. Strúčiky cesnaku najemno nakrájame a primiešame lístočky mäty a olivy. Pokvapkáme citrónovou šťavou a olejom, osolíme, okoreníme a všetko dobre premiešame. Tip: Dávame si pozor, aby sa nám cícer nerozpadol, preto miešame len veľmi jemne.
Suroviny: 200 ml bieleho vína, 100 ml originálneho likéru Maraschino, 2 kiwi, 1 malý žltý melón, 1 broskyňa, 1 hruška, 2 marhule, 100 g čerstvých čerešní, 100 g nasekaných vlašských orechov, šťava z 2 citrónov, 4 lyžice práškového cukru.
Postup: Melón rozpolíme a lyžičkou vyberieme jadrá. Potom polovičky melóna ešte rozštvrtíme, dužinu oddelíme ostrým nožom od kôry a nakrájame na malé kúsky. Marhule a broskyňu umyjeme pod tečúcou vodou, rozpolíme, odkôstkujeme a takisto nakrájame na malé kúsky. Hrušku olúpeme, odstránime jadrovník a nakrájame na malé kocky. Čerešne odkôstkujeme. Kiwi olúpeme a nakrájame na malé kocky. Pripravené ovocie dáme do misy, pridáme nasekané vlašské orechy a opatrne premiešame. Citrónovú šťavu, biele víno, Maraschino a cukor vymiešame dohladka a pridáme do šalátu. Šalát necháme postáť v chladničke asi 15 minút. Podávame so zmrzlinou alebo aj bez nej.
Suroviny: 1 konzerva sardelových očiek, 1 konzerva tuniaka v náleve, 150 g zaváraných kukuricových zrniek (konzervovaných), 1 malá konzerva zaváraných kukuričných šúľkov, 200 g tmavých olív, 4 vajcia, 200 g nakladaných zelených fazuliek (konzervovaných), 2 hlávky šalátu, 250 g zemiakov, 4 paradajky, 1 červená a 1 žltá paprika, 1 menší zeler, 1 citrón, 1 cibuľa, 1 čajová lyžička horčice, ocot, cukor, mleté čierne korenie, soľ.
Postup: Zemiaky umyjeme a uvaríme v šupke. Olúpeme a nakrájame na plátky. Vajcia uvaríme natvrdo, olúpeme a nakrájame na plátky. Fazuľky zlejeme a prepláchneme studenou vodou. Zeler olúpeme, nastrúhame na tenké rezance a pokvapkáme citrónovou šťavou. Cibuľu očistíme a nakrájame nadrobno. Premiešame ju s časťou najemno nakrájaných sardelových očiek, horčicou, soľou, korením, štipkou cukru a približne 60 ml octu a 180 ml oleja. Zemiaky, fazuľky a zeler polejeme malým množstvom marinády a necháme pôsobiť. Osolíme a okoreníme. Šalát umyjeme a necháme odkvapkať. Paradajky umyjeme a nakrájame na plátky. Papriku umyjeme, vyberieme jadrovník a nakrájame na rezance. Zvyšné sardelové očká a tuniaka zlejeme, necháme odkvapkať. Tuniaka nakrájame na menšie kúsky, kukuričné zrnká zlejeme a necháme odkvapkať. Veľkú šalátovú misu vystelieme šalátovými listami, na ktoré postupne rozdelíme všetky prísady a premiešame zvyšnou marinádou. Podávame s bielym pečivom, najlepšie s bagetou.
Suroviny: 250 g slaného ovčieho syra, 2 hlávky šalátu, 2 vajíčka, 1 šalátová uhorka, 2 paradajky, 150 g tmavých olív, 150 g zelených olív, 2 lahôdkové (obyčajné) cibule, štipka oregana, olej, ocot, mleté čierne korenie, soľ.
Postup: Vajcia uvaríme natvrdo. Zlejeme, prepláchneme studenou vodou, olúpeme a necháme odkvapkať. Uhorku umyjeme, olúpeme a nastrúhame na plátky. Paradajky umyjeme a nakrájame na plátky. Cibuľu očistíme. Jednu nakrájame na rezance, druhú nadrobno. Zmiešame olej, ocot, soľ, korenie a nadrobno nakrájanú cibuľu. Šalátové listy, uhorku, paradajky, cibuľové rezance a olivy rozložíme na tanieri a posypeme štipkou oregana. Pridáme ovčí syr nakrájaný na kocky. Šalát prelejeme marinádou a ozdobíme strúhaným vajíčkom. Nakoniec pridáme pár kvapiek oleja.
Suroviny: 100 g bôbových výhonkov (mung alebo sóje), 220 g hlávkového šalátu, 1 červená chilli paprička (zbavená semien a rozpolená), 1 lyžica oleja, 2 cm čerstvého koreňa ďumbieru (olúpaného a nasekaného), mleté čierne korenie, soľ. Omáčka: 2 čajové lyžičky bieleho vína, 2 lyžice svetlej sójovej omáčky, 1 čajová lyžička tmavej sójovej omáčky, pol čajovej lyžičky sezamového oleja, pol čajovej lyžičky cukru, mleté čierne korenie podľa chuti, soľ.
Postup: Sójové výhonky upravíme tak, že odrežeme všetky sivé a hnedé konce, lebo tie dodávajú pokrmu horkú príchuť. Ak používame sójové bôby, olúpeme ich. Sójové výhonky rozkrojíme na 3 kúsky. Opláchneme ich chladnou vodou a osušíme. Hlávkový šalát umyjeme a necháme odkvapkať. Potom ho nakrájame na kúsky veľké asi 5 cm. Vo woku rozpálime olej a za stáleho miešania pražíme ďumbier a chilli papričky asi 1 minútu. Pridáme šalát a pražíme asi 1 minútu. Necháme ho odkvapkať a preložíme na tanier. Sójové výhonky vložíme do cedidla a polejeme ich vriacou vodou. Necháme ich odkvapkať a pridáme k šalátu. Osolíme, okoreníme a necháme prikryté. Vo woku zmiešame prísady do omáčky. Miešame ich nad plameňom, až sa spoja. Omáčku nalejeme na zeleninu a ihneď podávame.
Suroviny: 50 g syra, 200 ml kyslej smotany, 1 viazanička reďkovky, 1 viazanička mrkvy, 2 kaleráby, 1 hlávka šalátu, 1 viazanička cibuľky, citrónová šťava, cukor, soľ.
Postup: Očistenú, umytú zeleninu a cibuľu aj s vňaťou nakrájame na hrubšie rezance, osolíme, pridáme citrónovú šťavu, cukor, nastrúhaný syr a zalejeme rozšľahanou smotanou. Dobre premiešame a necháme trochu v chlade odležať.
Suroviny: 1 šalátová uhorka, 4 malé cibuľky, 2 paradajky, 2 poháre jogurtu, zelená petržlenová vňať, kôpor, 1 lyžica mletej rasce, mleté biele korenie, soľ.
Postup: Uhorku nakrájame na veľmi tenké kolieska, jadrá odstránime a kolieska uhorky rozštvrtíme. Pridáme malé cibuľky nakrájané nadrobno, osolíme, premiešame a odložíme do chladu na 30 minút. Potom zmes dáme do misy, pridáme olúpané rozštvrtené paradajky, zbavené jadier, nasekanú zelenú petržlenovú vňať, kôpor a zľahka premiešame. Jogurt rozmiešame a nalejeme na uhorkovú zmes, ktorú osolíme, okoreníme rascou, mletým bielym korením a odložíme do chladničky asi na 1 hodinu. Podávame studený, ozdobený čerstvým kôprom a s chlebom natretým maslom.
Suroviny: 2 kuracie stehná, 100 g šampiňónov, 40 g masla, štvrťka zeleru, 1 kyslá uhorka, 2 lyžice majonézy, chren, worchestrová omáčka, 200 ml hydinového vývaru, na hrot noža práškového cukru. Na ozdobenie: Hlávkový šalát, olej, lyžica citrónovej šťavy, trocha práškového cukru, mleté biele korenie, soľ.
Postup: Očistené a osolené kuracie stehná prudko opečieme na masle, prikryjeme a dusíme za občasného polievania hydinovým vývarom asi 30 minút. Medzitým šampiňóny očistíme a nakrájame na lístky, zeler nastrúhame a uhorku nakrájame na kolieska. Udusené stehná necháme vychladnúť, vykostíme a mäso nakrájame na hrubšie rezance. Do zvyšku tuku a hydinového vývaru pridáme zvyšok masla, podusíme na ňom nakrájané šampiňóny, vyberieme ich do misy, osolíme a necháme vychladnúť. Potom k nim pridáme nakrájané mäso, zeler, uhorku, majonézu, v ktorej sme rozmiešali nastrúhaný chren a worcestrovú omáčku. Dobre premiešame, trochu osolíme, osladíme a necháme odpočívať na chladnom mieste asi 30 minút. Hlávkový šalát umyjeme, ochutíme zálevom pripraveným z oleja, citrónovej šťavy, zo soli, z mletého bieleho korenia a cukru, urovnáme ho na misu a zakryjeme pripraveným hydinovým šalátom. Podávame s hriankami natretými maslom a s bielym vínom.
Suroviny: 400 g zelenej papriky, 600 g paradajok, 200 g baklažánov, 50 ml oleja, 6 strúčikov cesnaku, 2 feferónky, mleté čierne korenie, soľ.
Postup: Zelenú papriku, paradajky a baklažán ugrilujeme a pomelieme. Zeleninu vložíme do hlbokej misy a ochutíme najemno nakrájanými feferónkami, cesnakom, soľou a mletým čiernym korením. Všetko spolu dobre premiešame, pridáme olej a opäť zamiešame. Podávame ku grilovanému alebo pečenému mäsu.