c

Augšpurská svadobná polievka


Postup: Do tejto slávnostnej polievky sa vkladá 6 zložiek: opečené halušky, špikové plátky, pečeňová ryža, vajcové špirály, teľacie knedličky a rezy zo sleziny. Základ polievky tvorí silný vývar z hovädzieho mäsa, zo sliepky, šunky a z teľacích kostí, ktorý pomaly varíme najmenej 3 hodiny. Keď z vývaru vyberieme mäso a pozberáme penu, povaríme v ňom jednotlivé zložky, hodne posypeme pažítkou a môžeme podávať na stôl. Opečené halušky si pripravíme z hladkej múky (60 g), ktorú naraz vsypeme do 100 ml vriaceho mlieka a dobre miešame, až kým sa mliečna hmota nepremení na neforemnú knedľu. Potom pridáme 20 g masla, 1 vajce a premiešame. Zmes dáme do pláteného vrecka a nastriekame na pomastený papier čo najmenšie guľôčky, ktoré na rozpálenom tuku opečieme do hneda, preložíme na papier a necháme obschnúť. Ak pripravujeme väčšie množstvo halušiek, môžeme ich striekať priamo na pomastený plech a upiecť v rúre. Špikové plátky si pripravíme zo surového špiku, ktorý sme predtým dobre umyli. Teplým nožom ho nakrájame na tenké plátky, ktoré uvaríme vo vriacej vode, necháme odkvapkať a do polievky ich pridáme až tesne pred podávaním. Na prípravu pečeňovej ryže potrebujeme 100 g hladkej múky, 1 vajce, trocha vody, 150 g pomletej hovädzej pečene a trocha soli. Všetko dobre premiešame a okoreníme majoránom, mletým čiernym korením a muškátom. Na masti podusíme cibuľu nakrájanú nadrobno a nasekanú zelenú petržlenovú vňať, pridáme do pečeňovej zmesi a dobre vymiešame na hladké, pevné cesto, ktoré cez hrubé strúhadlo pretláčame priamo do mäsového vývaru. Pečeňovú ryžu môžeme uvariť aj osobitne a tesne pred podávaním pridať do vývaru. Dobre uvarená pečeňová ryža má v polievke plávať a neklesnúť na dno. Vajcové špirály pripravíme z cesta, ktoré sme zamiesili zo 100 g hladkej múky, 2 vajec, trocha soli a nasekanej pažítky. Cesto najprv opražíme na panvici, potom ho stočíme a nakrájame na tenké prúžky, ktoré vsypeme do polievky. Teľacie knedličky majú za základ 150 g pomletej teľacej pečene, 1 vajce, hrsť strúhanky, trocha soli, mleté čierne korenie a muškátový oriešok. Zmes dobre premiešame, prípadne ešte ochutíme a potom z nej pomocou 2 lyžičiek alebo navlhčenými rukami sformujeme malé knedličky, ktoré uvaríme buď priamo v polievke, alebo osobitne v malej časti vývaru a len potom pridáme do polievky. Rezy zo sleziny pripravíme zo 100 g pomletej uvarenej sleziny a 30 g masla. Zmes obohatíme vajcom, podľa chuti osolíme, okoreníme mletým čiernym korením, nastrúhaným muškátovým orieškom a trochou majoránu. Dobre premiešame a natrieme na toasty, ktoré sme opražili na masle. Pred pridaním do polievky pripravené toasty nakrájame na malé kocky.

c

Bačovský guláš


Suroviny: 800 g baranieho mäsa (alebo bravčového bôčika s kosťou), 150 ml kyslej smotany, víno, 300 g fazuľky v strukoch, 3 cibule, 2 lyžice múky, 150 g masti, mletá sladká červená paprika, soľ.


Postup: Z mäsa odrežeme kúsky tuku, nakrájame ho nadrobno a oškvaríme. Cibuľu nakrájame nadrobno a speníme na masti (tuku), pridáme mletú sladkú červenú papriku a do masti vložíme mäso nakrájané na kocky. Kúsky mäsa prudko opečieme, podlejeme vodou a dusíme. Pri dusení mäso necháme opražiť, aby šťava dostala peknú farbu. Mäso znovu podlejeme. Keď začne mäknúť, pridáme očistené struky fazuľky, nakrájané na šikmé rezy a spolu dusíme asi 20 minút, aby bolo mäkké aj mäso aj fazuľka. Potom zalejeme vínom a kyslou smotanou, v ktorej rozmiešame múku. Ak treba, okyslíme trochou octu. Dobrý je aj guláš z hovädzej glejovky, musíme však použiť viac masti.

c

Boršč


Suroviny: 250 g hovädzieho mäsa, 200 g bravčového mäsa (bôčik), 250 g údeného mäsa, kyslá smotana, 150 g paradajok, 250 g hlávkovej (alebo kyslej) kapusty, 100 g zeleniny (mrkva, petržlen, zeler), 200 g červenej repy (alebo cvikly), ocot, mleté čierne korenie, soľ.


Postup: Mäso umyjeme a nakrájame na kocky, hovädzie môžeme trochu naklepať. Do chladnej vody dáme najprv variť hovädzie a údené mäso spolu s červenou repou nakrájanou na rezance. Neskôr pridáme nakrájané bravčové mäso, osolíme a uvaríme domäkka. Potom pridáme nakrájanú kapustu a zeleninu. Polievku môžeme zahustiť bledou zápražkou. Nakoniec ju osolíme, okoreníme a okyslíme, ale len vtedy, ak sme použili čerstvú hlávkovú kapustu. Podávame s kyslou smotanou a chlebom.

c

Bryndzová polievka - Demikát


Suroviny: 150 g bryndze, 100 ml smotany, 1500 ml vody, 2 cibule, 1 lyžica masti, 1 čajová lyžička mletej červenej papriky, pol čajovej lyžičky mletej rasce, 2 krajce čierneho chleba, soľ.


Postup: Do vody dáme variť na kolieska nakrájanú očistenú cibuľu. Osolíme, pridáme mletú červenú papriku, mletú rascu a varíme až kým cibuľa nezmäkne. V polievkovej mise dobre vymiešame bryndzu so smotanou a zalejeme vývarom z cibule. Čierny chlieb nakrájame na malé kocky, opražíme na rozohriatej masti a podávame k polievke. Podľa chuti môžeme do hotovej polievky zamiešať nakrájanú pažítku alebo nasekaný kôpor.

c

Bulharská barania polievka


Suroviny: 250 g baranieho mäsa s kosťou, 1 lyžica oleja, 1 cibuľa, 150 g zeleniny (petržlen, mrkva, zeler, kaleráb, kel), 2 paradajky, 2 lyžice paradajkového pretlaku, 2 lyžice nasekaných sterilizovaných kapií, 1 čajová lyžička mletej červenej papriky, 100 g zemiakov, ocot, 1 bobkový list, 1250 ml vody, mleté čierne korenie, soľ.


Postup: Mäso s kosťou nasekáme na menšie kúsky, vložíme do studenej osolenej vody a uvedieme do varu. Keď polievka začne vrieť, príkon tepla znížime a pomaly uvaríme domäkka. Na oleji speníme nadrobno nakrájanú cibuľu a očistenú, na malé kocky nakrájanú zeleninu, pridáme paradajkový pretlak a mletú červenú papriku. Premiešame a krátko opražíme. Potom pridáme olúpané paradajky zbavené jadrovníkov a nakrájame na rezance. Zalejeme vodou, pridáme očistené a nakrájané zemiaky, bobkový list a uvaríme domäkka. Zalejeme precedeným vývarom, pridáme uvarené mäso a krátko povaríme. Nakoniec primiešame sterilizovaný hrášok a nasekané kapie. Okoreníme mletým čiernym korením a dochutíme octom.

c

Busecca - Držková polievka


Suroviny: 750 g predvarených držiek, 100 g údeného mäsa (alebo šunky), 50 g slaniny, parmezán, paradajkový pretlak, 2 cibule, 2 strúčiky cesnaku, 4 klinčeky, zelená petržlenová vňať, šalvia, mleté čierne korenie, soľ.


Postup: Predvarené nakrájané držky dáme do osolenej vody, pridáme očistenú cibuľu nakrájanú na štvrťky, klinčeky a uvaríme domäkka. Na panvici dáme slaninu nakrájanú nadrobno a opražíme na nej nakrájané údené mäso alebo šunku spolu s nastrúhaným cesnakom, nasekanou zelenou petržlenovou vňaťou a šalviou. Pridáme uvarené držky, trochu podusíme, primiešame paradajkový pretlak, zalejeme vodou, v ktorej sa varili držky, a ešte povaríme. Nakoniec ochutíme mletým čiernym korením a parmezánom.

c

Cesnaková polievka so zemiakmi


Suroviny: 200 g zemiakov, 4 strúčiky cesnaku, mäsový vývar (instant), 1 lyžica masti (masla), pažítka, 1 čajová lyžička mletej červenej papriky, mleté čierne korenie, soľ.


Postup: Očistené a na kúsky nakrájané zemiaky uvaríme v osolenej vode domäkka. Precedíme. Niekoľko zemiakov roztlačíme vidličkou, pridáme k nim rozotretý cesnak, mletú červenú papriku, mleté korenie a spolu dobre vymiešame. Zalejeme vriacim mäsovým vývarom, pridáme zvyšné zemiaky, masť a premiešame. Ak chceme pripraviť diétnejšiu polievku, tuk vynecháme. Namiesto mäsového vývaru môžeme použiť vývar zo zemiakov. Dochutíme nakrájanou pažítkou.

c

Cibuľová polievka


Suroviny: 200 g cibule, 40 g masti, 40 g tvrdého syra na posypanie, mäsový vývar (vývar z kostí), 4 plátky sendviča (bieleho chleba), tuk na opraženie, mleté čierne korenie, soľ.


Postup: Očistené zemiaky nakrájame na tenké kolieska, opražíme na masti dozlata, zalejeme mäsovým vývarom, osolíme, okoreníme mletým čiernym korením a uvaríme domäkka. Polievku precedíme a uvarenú cibuľu pretrieme. Podávame v ohňovzdorných miskách tak, že do každej misky nalejeme polievku, navrch položíme tenký plátok opraženého sendviča (chleba), posypeme strúhaným syrom a vložíme na niekoľko minút do vyhriatej rúry, alebo mikrovlnej rúry. Podľa chuti môžeme do polievky pridať aj nakrájanú pažítku.

c

Citrónová polievka


Suroviny: 4 žĺtky, 75 g ryže, 1000 ml slepačieho vývaru, 50 ml citrónovej šťavy, cukor.


Postup: Slepačí vývar zbavený tuku zohrejeme, prisypeme ryžu a varíme asi 20 minút. Žĺtky rozmiešame v citrónovej šťave a rozdelíme do zohriatych šálok, ktoré dolejeme slepačím vývarom. Polievku si každý sám podľa chuti osladí.

c

Colnícka polievka


Postup: Teľaciu obličku umyjeme, nakrájame na drobné kocky a ešte poriadne v druhej vode vymáčame. Až potom postavíme variť. Keď je oblička napoly mäkká, pridáme nakrájané zemiaky. Polievku osolíme a pridáme zápražku. Nakoniec pridáme slané uhorky, ktoré nakrájame čo najdrobnejšie a smotanu. Podľa chuti pridáme mleté čierne korenie a soľ.

c

Čínska hovädzia polievka


Suroviny: 200 g hovädzieho mäsa zo stehna, 1 cibuľa, 2 strúčiky cesnaku, štipka ďumbiera, 2 lyžice oleja, 30 g hladkej múky, Glutasol, pažítka, 2 čajové lyžičky karí korenia, 3 zrnká čierneho korenia, soľ.


Postup: Do osolenej studenej vody vložíme umyté mäso. Pridáme očistenú cibuľu, rozotretý cesnak, ďumbier, celé čierne korenie a uvaríme domäkka. Potom mäso vyberieme, nakrájame a precedíme vývar. Na oleji opražíme múku, pridáme karí, zalejeme vývarom, rozšľaháme a zamiešame uvarené a nakrájané mäso. Nakoniec ochutíme Glutasolom a nadrobno nakrájanou pažítkou.

c

Držková polievka


Suroviny: 500 g kuchynsky upravených teľacích držiek, 100 g prerastenej údenej slaniny, 200 ml bieleho vína, 100 g zeleru, 2 mrkvy, 1 malý pór, 1 cibuľa, 4 lyžice olivového oleja, 1000 ml mäsového vývaru, 1 bobkový list, 3 klinčeky, 3 lyžice ovocného octu, šťava z pol citróna, trochu cukru, zväzok pažítky, trocha kôpru, mleté čierne korenie, soľ.


Postup: Dobre umyté držky nakrájame na tenké prúžky, vložíme do vriacej, osolenej vody na 5 minút, vyberieme a ešte raz umyjeme. Olej rozpálime v hrnci a roztopíme v ňom nadrobno nakrájanú slaninu. Pridáme držky a opražíme. Spolu s držkami opražíme aj očistenú, umytú a nakrájanú zeleninu. Zalejeme bielym vínom a mäsovým vývarom. Ochutíme bobkovým listom a klinčekmi a prikryté varíme na miernom ohni asi 50 minút. Nakoniec osolíme, okoreníme mletým čiernym korením, ochutíme octom, citrónovou šťavou a cukrom, posypeme nakrájanou pažítkou a kôprom a podávame.

c

Fazuľová polievka s údeným kolenom


Suroviny: 1 údené koleno (asi 1500 g), 200 až 250 g väčšej strakatej fazule, 2 mrkvy, 3 zemiaky, 2 cibule, 3 strúčiky cesnaku, múka a olej na zápražku, 2 bobkové listy, majorán, mletá červená paprika, 5 zrniek čierneho korenia, mleté čierne korenie, soľ.


Postup: Umyté koleno dáme do väčšieho hrnca, zalejeme vodou a spolu s bobkovým listom a celým korením uvaríme domäkka. Vyberieme ho, necháme trochu vychladnúť a mäso oberieme. Deň vopred namočenú fazuľu uvaríme vo vode z kolena. Pridáme na kolieska nakrájanú mrkvu a kocky zemiakov. Keď je zelenina mäkká, z masti, nadrobno nakrájanej cibule, múky a mletej papriky urobíme zápražku a pridáme ju do vriacej polievky. Osolíme, ochutíme cesnakom, korením a majoránom. Nakoniec pridáme na malé kúsky nakrájané chudé mäso z kolena.

c

Klobásová polievka so zemiakmi a s krúpami


Suroviny: 120 g klobásy, 180 g zemiakov, 120 g mrkvy, 40 g krúp, 40 g cibule, 20 g hladkej múky, 40 g masti, mletá červená paprika, mleté čierne korenie, soľ.


Postup: Umyté krúpy uvaríme spolu s nakrájanou mrkvou, zemiakmi a klobásou. Dochutíme soľou a korením. Cibuľu nakrájanú nadrobno speníme na masti, pridáme mletú červenú papriku, poprášime múkou, zalejeme vodou, prilejeme ku krúpam a spolu ešte povaríme.

c

Kráľovná polievok zo Spiša


Suroviny: 1000 g hovädzieho mäsa, špiková kosť, hríby, 1 mrkva, zeler, pol hlávky kelu, polovica kalerábu, petržlenový koreň, cibuľa, mletá červená paprika, pár zrniek čierneho korenia, soľ.


Postup: Umyté mäso dáme do veľkého hrnca a zalejeme ho asi 2500 ml studenej vody, hneď osolíme a pomaly varíme asi hodinu. Medzitým zbierame sitkom tvoriacu sa penu. Koreňovú zeleninu prekrojíme pozdĺž. Do vriacej polievky dáme celú cibuľu, zeleninu, niekoľko zrniek čierneho korenia, sušené (alebo čerstvé) hríby, trochu mletej červenej papriky (na špičku noža). V lete môžeme dať namiesto mletej papriky 1 paradajku a 1 papriku. Kto má rád cesnak, môže pridať aj niekoľko strúčikov cesnaku. Prikryjeme pokrievkou a varíme stálym, ale pomalým varom. Mäso, ak je dostatočne kvalitné a odležané, varíme asi 2 až 3 hodiny, kým nezmäkne. Nakoniec polievku odstavíme, zalejeme ešte 1 lyžicou vody a necháme ju usadiť. Neskôr precedíme cez sitko do čistého hrnca a pozbierame z nej mastnotu. Polovicu polievky vlejeme do polievkovej misy, kde sme dali pažítku alebo zelenú petržlenovú vňať (nasekanú nadrobno), a do druhej polovice polievky zavaríme vhodnú závarku.

c

Labužnícka fazuľová polievka


Suroviny: 400 g bravčových rebier, 2 údené klobásy, 300 g bielej fazule, 2 mrkvy, 2 zemiaky, 3 cibule, 3 strúčiky cesnaku, 100 ml oleja, 1 viazanička petržlenovej vňate, 1 čajová lyžička mletej červenej papriky, mleté čierne korenie, soľ.


Postup: Fazuľu cez noc namočíme do vody. Na druhý deň ju precedíme a dáme variť. Keď je polomäkká, pridáme 2 nahrubo nakrájané cibule a cesnak. Bravčové rebrá uvaríme osobitne. Na rozpálenom oleji opražíme nakrájanú mrkvu, zemiaky nakrájané na kocky, nasekanú cibuľu a petržlenovú vňať. Pred dokončením opaprikujeme. Opraženú zeleninu a uvarené bravčové rebrá pridáme k fazuli a spolu uvaríme domäkka. 10 minút pred dovarením vložíme do polievky klobásu nakrájanú na kolieska. Ochutíme soľou a mletým čiernym korením. Ak chceme, aby bola polievka pikantná, pridáme nadrobno nakrájanú štipľavú papriku.

c

Ryžová polievka s knedličkami a jogurtom


Suroviny: 100 g rôzneho pomletého mäsa, 2 vajcia, 30 g masla, 1 jogurt, 80 g ryže, 1 cibuľa, 50 g hladkej múky, zelená petržlenová vňať, mleté čierne korenie, soľ.


Postup: Pomleté mäso premiešame s ryžou, nakrájanou cibuľou, nasekanou zelenou petržlenovou vňaťou, bielkami a podľa chuti osolíme a okoreníme. Zo zmesi sformujeme knedličky, ktoré obalíme múkou a varíme vo vriacej vode asi 30 minút. Potom pridáme jogurt rozmiešaný so žĺtkami, prisypeme trochu ryže a všetko spolu uvaríme domäkka. Chuť polievky zjemníme maslom.

c

Sedliacka polievka


Suroviny: 1000 g hovädzích kostí, 500 g hovädzieho mäsa, 2 vajcia, 250 g múky, 1 cibuľa, 1 citrón, 1 lyžica paradajkového pretlaku, 2 lyžice oleja, soľ.


Postup: Hovädzie kosti vložíme do studenej vody, pridáme paradajkový pretlak a privedieme do varu. Hovädzie mäso pomelieme, zmiešame s nasekanou cibuľou a ochutíme soľou a mletým čiernym korením. Z múky, vajec a vody vypracujeme cesto. Z vyvaľkaného cesta vykrajujeme malé štvorce o veľkosti 4 x 4 cm, ktoré naplníme mäsom a zvinieme. Rolky opečieme na oleji, vložíme do polievky a varíme asi 15 minút. Z 1 lyžice múky a 2 lyžíc oleja pripravíme zápražku. Vmiešame ju do polievky a necháme prejsť varom. Hotovú polievku pokvapkáme citrónovou šťavou, podľa chuti osolíme a ihneď podávame.

c

Srbská teľacia polievka


Suroviny: 250 g teľacieho mäsa, 100 g mrkvy, 150 g hrášku, 50 g ryže, 1 zeler, 1 vajce, 1 cibuľa, 2 zelené papriky, 1 lyžica múky, 1 čajová lyžička mletej červenej papriky, petržlenová vňať, mleté čierne korenie, soľ.


Postup: Múku opražíme na oleji dozlata, zalejeme vodou a privedieme do varu. Mäso nakrájame na malé kocky, vložíme do vriacej zapraženej vody a varíme pol hodiny. Mrkvu, zeler, cibuľu a papriky nakrájame na rezance a spolu s nasekaným cesnakom a hráškom pridáme do polievky. Ochutíme mletou červenou paprikou, soľou a mletým čiernym korením. Keď je mäso so zeleninou mäkké, opatrne vmiešame do polievky vajce. Nakoniec pridáme ryžu uvarenú v osolenej vode. Pred podávaním polievku posypeme nasekanou petržlenovou vňaťou.

c

Teľacia polievka s paradajkami a paprikou


Suroviny: 300 g teľacieho mäsa, 200 ml mlieka, 2 paradajky, 1 lyžica paradajkového pretlaku, 2 zeleninové papriky, 40 g masti, 1 cibuľa, 1 lyžička mletej červenej papriky, soľ.


Postup: Na masti speníme nakrájanú cibuľu, pridáme mletú červenú papriku a umyté mäso nakrájané na malé kúsky. Všetko spolu opražíme, podlejeme a krátko podusíme. Pridáme paradajkový pretlak a paradajky (olúpané a nakrájané na rezance) zbavené jadrovníkov a zaliate vodou uvaríme domäkka. Nakoniec podľa chuti osolíme a rozriedime mliekom. Polievku môžeme dochutiť šťavou z citróna.

c



podoba layoutu: žiadný - styl 1 -  |  XHTML 1.1 a CSS2 validný  |  Mapa stránok
Stánku vyrobil Cabik TOPlist