c

Americká bábovka


Suroviny: 11 bielkov, 1 lyžica vínnej kyseliny, 1 lyžička mletej vanilky, 150 g polohrubej múky, 250 g kryštálového cukru, na hrot noža soli. Biela poleva: 2 až 3 lyžice horúcej vody, 2 lyžičky mletej vanilky, 300 g práškového cukru.


Postup: Z bielkov ušľaháme tuhý sneh a postupne doň zamiešame preosiatu múku, vínnu kyselinu, cukor, mletú vanilku a soľ. Zmesou naplníme nevymastenú bábovkovú formu a pečieme v mierne vyhriatej rúre asi 60 minút. Pred dopečením vyskúšame pomocou drievka či je bábovka upečená - cesto sa nesmie lepiť na drievko. Upečenú bábovku vyberieme z rúry, obrátime hore dnom a necháme stáť tak dlho, až kým nevychladne a sama nevypadne z formy. Vychladnutú bábovku potrieme bielou polevou. Biela poleva: Cukor, horúcu vodu a mletú vanilku vymiešame tak, aby poleva bola hladká a lesklá.

c

Banánové prekvapenie


Suroviny: 6 banánov, 400 g vanilkovej zmrzliny, 40 g masla, 50 g práškového cukru, 4 lyžice rumu, citrónová kôra


Postup: Olúpané banány nakrájame na dlhé prúžky, vložíme do plytkej zapekacej misky a posypeme troškou cukru. Zvyšok cukru vymiešame so zmäknutým maslom do peny, pridáme štipku najemno nastrúhanej citrónovej kôry, po častiach rum a túto hmotu vylejeme na banány. Banány pečieme v mierne vyhriatej rúre pokiaľ nezmeknú. Potom ich z rúry vyberieme, preložíme na tanier a podložíme zmrzlinou.

c

Belehradská torta s mandľami


Suroviny: Cesto: 8 vajec, 120 g mandlí, 70 g múky, 50 g masla, 170 g cukru. Plnka: 500 ml mlieka, 350 g masla, 100 g mandlí, 10 žĺtkov, 35 g múky, 210 g práškového cukru, 1 balíček vanilkového cukru.


Postup: Mandle necháme prejsť varom, olúpeme a pomelieme. Žĺtky s cukrom vymiešame a pridáme mandle. Z bielkov ušľaháme tuhý sneh, ktorý vmiešame do žĺtkovej masy. Nakoniec pridáme múku a spolu dobre zamiešame. Tortovú formu potrieme maslom a pomúčime. Nalejeme do nej cesto a pečieme ho v rúre pri teplote 180 oC. Medzitým si pripravíme plnku. Zmiešame cukor, žĺtky, múku, vanilkový cukor a postupne prilievame mlieko. Plnku za stáleho miešania pomaly privedieme do varu. Keď vznikne hustejší krém, odložíme ho z ohňa a necháme vychladnúť. Maslo vymiešame a vmiešame do krému. Vychladnutý tortový korpus prekrojíme na 3 časti. Každú potrieme plnkou a poukladáme ich na seba. Boky a vrch torty takisto potrieme plnkou a ozdobíme mandľami. Hotovú tortu dáme vychladiť do chladničky.

c

Buchty plnené makom


Suroviny: 350 ml mlieka, 3 vajcia, 130 g margarínu, 750 g hladkej múky, 25 g droždia, citrónová kôra, 100 g kryštálového cukru, trocha soli. Plnka: 300 ml mlieka, 50 g hrozienok, 150 g perníka, 200 g práškového cukru, 300 g maku, citrónová kôra.


Postup: Do vlažného mlieka pridáme cukor a droždie a necháme vykysnúť. Do preosiatej múky pridáme vajcia, soľ, nastrúhanú citrónovú kôru, margarín a kvások. Vypracujeme na hladké cesto, ktoré necháme na teplom mieste vykysnúť. Na pomúčenej doske vyvaľkáme cesto na tenší plát a rozdelíme ho na štvorce asi 4 x 4 cm. Jemný pomletý mak, cukor, nastrúhaný perník, umyté hrozienka a citrónovú kôru zalejeme horúcim mliekom a necháme vychladnúť. Cesto naplníme makom a tvarujeme buchty, ktoré pečieme vo vyhriatej rúre doružova.

c

Cmarový krém s vajcovým likérom


Suroviny: 200 ml cmaru, 4 lyžice vajcového likéru, 8 plátkov želatíny (alebo v prášku), šťava z citróna, lístky mäty na ozdobenie, 2 balíčky vanilkového cukru, 2 lyžice cukru.


Postup: Želatínu necháme na 10 minút napučať v studenej vode. Do cmaru zamiešame vanilkový a obyčajný cukor a citrónovú šťavu. Želatínu vyžmýkame a rozpustíme na miernom plameni. Najprv zamiešame do želatíny trochu cmaru a až potom ju vlejeme do krému. Premiešame, krémom naplníme poháre a odložíme na 4 hodiny do chladničky. Tesne pred podávaním polejeme vajcovým likérom a ozdobíme nastrúhanou čokoládou.

c

Dobošová torta


Suroviny: Piškótové cesto: 7 vajec, 200 g polohrubej múky, 200 g práškového cukru, 1 balíček vanilkového cukru, 1 lyžica citrónovej šťavy, kôra z polovice citróna, hladká múka a maslo (alebo umelý tuk) na vysypanie a vymastenie plechu. Čokoládový krém: 1 lyžica rumu, 250 g masla, 50 g kakaa, 200 g práškového cukru, polovica balíčka vanilkového cukru, trocha soli. Karamelová poleva: 150 g kryštálového cukru, voda. Na ozdobenie: 30 g kakaa, 50 g lieskových orieškov.


Postup: Žĺtky, polovicu práškového cukru, vanilkový cukor, citrónovú šťavu a trocha vody vyšľaháme do peny. Z bielkov ušľaháme tuhý sneh, pridáme doň druhú polovicu práškového cukru a nastrúhanú citrónovú kôru, premiešame a spolu s preosiatou múkou ho zľahka zamiešame do vyšľahaných žĺtkov. Z cesta upečieme na vymastenom a múkou vysypanom plechu 6 až 8 tenkých okrúhlych placiek, ktoré necháme vychladnúť. Vychladnuté placky (jednu placku odložíme) spojíme krémom, boky torty takisto potrieme krémom, posypeme kakaom a pomletými orieškami a tortu dáme na hodinu do chladničky. Odloženú piškótovú placku položíme znovu na vymastený plech, potrieme polevou a kým poleva nestuhne, nakrájame ju ostrým nožom natretým maslom na 12 porcií, ktoré uložíme na povrch schladenej torty. Čokoládový krém: Cukor zalejeme vodou tak, aby bol ponorený, uvaríme sirup a necháme ho vychladnúť. Maslo vymiešame s trochou soli a kakaom, zamiešame ho do vychladnutého sirupu a nakoniec primiešame rum a vanilkový cukor. Karamelová poleva: Cukor trocha pokropíme vodou, necháme na ohni roztopiť a za stáleho miešania zožltnúť.

c

Gaštanová torta s čokoládou


Suroviny: 300 g očistených jedlých gaštanov, 7 žĺtkov, 7 bielkov, 500 ml mlieka, 250 ml šľahačky, 100 g nastrúhanej čokolády, 30 g mandlí, čokoládová poleva, 400 g práškového cukru, 20 g uvarených gaštanov na ozdobenie, 50 g preosiatej strúhanky.


Postup: Žĺtky s 300 g cukru vymiešame do peny, pridáme jedlé gaštany, ktoré sme uvarili v osladenom mlieku (50 g cukru) a pretreli cez sito, nastrúhanú čokoládu, pomleté mandle, preosiatu strúhanku a tuhý sneh ušľahaný z bielkov. Cesto dáme do tortovej formy a pomaly upečieme. Vychladnutú upečenú tortu rozkrojíme, spodný diel potrieme osladenou šľahačkou (osladená 50 g cukru), priložíme vrchný diel, povrch polejeme čokoládovou polevou a ozdobíme uvarenými gaštanmi.

c

Jablkové želé s marhuľami


Suroviny: 500 g jabĺk, 125 g marhúľ (sušených), 200 ml bieleho vína, 1 citrón, kúsok mäty piepornej, 500 g želírovacieho cukru.


Postup: Deň vopred umyjeme jablká, nakrájame aj s jadrovníkmi a kožou na kúsky, vložíme do hrnca, zalejeme litrom studenej vody a prikryjeme pokrievkou. V rúre pri teplote 200 oC privedieme do varu a cez noc necháme vychladnúť vo vypnutej rúre. Marhule na noc namočíme do vína a necháme napučať. Na druhý deň jablkovú šťavu precedíme a odmeriame jeden liter. Marhule necháme odkvapkať a víno prilejeme k jablkovej šťave. Marhule nakrájame, jablkovú šťavu s vínom, marhule a mätu premiešame vo veľkom hrnci so želírovacím cukrom. Pri vysokej teplote necháme vrieť jednu minútu. Mätu vyberieme a želé naplníme do čistých, suchých pohárov. Ak nemáme k dispozícii želírovací cukor, môžeme použiť aj obyčajný. Dobu varenia však predĺžime aspoň dvojnásobne.

c

Jahody so zeleným korením


Suroviny: 4 lyžice masla, 600 g čerstvých jahôd, 200 ml bieleho vína, 60 ml Amaretto di Saronno, 4 lyžice cukru, 2 lyžice celého zeleného korenia. Ďalej: 250 ml šľahačkovej smotany, 4 porcie vanilkovej zmrzliny pripravenej doma, 1 balíček vanilkového cukru, 2 lyžice pistácií.


Postup: Jahody preberieme, umyjeme a necháme odkvapkať. Veľké plody rozpolíme. Maslo rozpálime na panvici a skaramelizujeme v ňom cukor. Prilejeme biele víno a cukor necháme roztopiť. Pridáme zrnká zeleného korenia a krátko povaríme. Do omáčky zamiešame jahody. Aromatizujeme Amarettom. Pripravíme porcie vanilkovej zmrzliny, navrch poukladáme jahody. Ozdobíme šľahačkou osladenou vanilkovým cukrom. Posypeme pistáciami a podávame.

c

Kokosové prstienky


Suroviny: 120 g nastrúhaného kokosu, 1 vajce, 3 žĺtky, 1 pomaranč, 170 g mäkkého masla (alebo margarínu), 250 g hladkej múky, 75 g práškového cukru, 50 g kryštálového cukru, soľ.


Postup: 100 g nastrúhaného kokosu za stáleho miešania opražíme na panvici bez tuku a necháme vychladnúť. Práškový cukor preosejeme, vajcia rozdelíme na žĺtky a bielky. Z pomaranča vytlačíme 6 lyžíc šťavy. Do misky dáme opražený kokos, práškový cukor, žĺtky, pomarančovú šťavu, múku, štipku soli a mäkké maslo. Vypracujeme na mäkké a hladké cesto. Po častiach ním naplníme vrecúško s okrúhlym otvorom a na plechu vyloženom papierom na pečenie tvarujeme prstienky s priemerom 6 centimetrov. Plech dáme na 5 minút do chladničky. Prstienky pečieme v predhriatej rúre na druhej polohe mriežky zdola 12 až 15 minút pri teplote 175 oC. Medzitým dáme do mixéra zvyšný kokos a cukor. Krátko pomixujeme. Bielky prešľaháme vidličkou. Ešte horúce kokosové prstienky potrieme bielkom a posypeme kokosom. Necháme vychladnúť na kuchynskej mriežke. Kokosové prstienky vydržia čerstvé 3 až 4 týždne a sú výbornou pochúťkou počas vianočných dní.

c



podoba layoutu: žiadný - styl 1 -  |  XHTML 1.1 a CSS2 validný  |  Mapa stránok
Stánku vyrobil Cabik TOPlist