c

Anglický biftek


Suroviny: Sviečkovica, bravčová masť, mleté čierne korenie, soľ.


Postup: Dobre odležanú a odblanenú sviečkovicu nakrájame na rezne hrubé 3 až 4 cm, opatrne ich naklepeme dlaňou alebo drevenou rúčkou noža, osolíme, okoreníme a rýchlo opečieme v rozpálenej masti z obidvoch strán asi 4 až 6 minút. Bifteky pripravené podľa anglických zvyklostí majú byť vnútri mierne ružové, teda vlastne nedopečené, ale krehké. Podávame ich okamžite, aby nestuhli, obložené udusenou zeleninou, vyprážanými zemiakovými hranolkami alebo opekanými zemiakmi a s osobitne pripravenými volskými okami, ktoré uložíme na bifteky.

c

Bačovská pochúťka


Postup: Môžeme použiť falošnú sviečkovicu. Umyjeme ju, nakrájame na rezance a necháme stáť nasolenú asi 45 minút. Potom dáme na opraženú cibuľu a pečieme asi 5 minút. Na mäso rozbijeme 2 celé vajcia a ešte chvíľu opražíme. Podávame s varenými zemiakmi a so šalátom.

c

Baraní perkelt


Suroviny: 500 g baranieho mäsa (predné) s kosťou, 60 g margarínu, 90 g cibule, 30 g hladkej múky, 160 g zelenej papriky, 35 g paradajkového pretlaku, mletá paprika, soľ.


Postup: Na tuku opražíme nadrobno nakrájanú cibuľu, pridáme červenú papriku, na kocky nakrájané baranie mäso, zalejeme vodou, osolíme a dusíme domäkka. Mäkké mäso vyberieme, šťavu zahustíme, pridáme paradajkový pretlak, zelenú papriku nakrájanú na rezance a dusíme domäkka. Do omáčky pridáme mäso, znova prevaríme a podávame so zemiakmi alebo ryžou.

c

Baranie stehno so šunkovou plnkou


Suroviny: Baranie stehno, 4 tenké plátky šunky, 1 vajce, 1 cibuľa, 100 g strúhanky, zelená petržlenová vňať, pol čajovej lyžičky tymianu, pol čajovej lyžičky šalvie, soľ.


Postup: Cibuľu povaríme v osolenej vode asi 5 minút, vyberieme a necháme odkvapkať. Potom ju olúpeme, nasekáme nadrobno, premiešame so strúhankou, šunkou nakrájanou nadrobno a s nasekanou zelenou petržlenovou vňaťou, okoreníme tymianom a šalviou, pridáme vajce a všetko spolu dobre premiešame. Na spodnej strane baranieho stehna urobíme ostrým nožom vrecko, ktoré naplníme pripravenou plnkou, zašijeme pevnou niťou, dáme do pekáča, trocha podlejeme vodou a pečieme bez tuku asi 1 až 1 a pol hodiny. Ak je stehno úplne bez vlastného tuku, prilejeme trochu oleja. Podávame so zemiakmi.

c

Biftek s vajcom


Suroviny: 600 g hovädzej sviečkovice, 4 vajcia, maslo, olej, mäsový vývar, mleté čierne korenie, soľ.


Postup: Z odležanej a odblanenej sviečkovice nakrájame 4 hrubšie plátky. Mierne naklepeme, osolíme, okoreníme a na horúcom tuku prudko opečieme. Na druhej panvici pripravíme volské oká. Do tuku po opekaní mäsa pridáme maslo, mierne podusíme a zalejeme vývarom. Krátko povaríme, dochutíme soľou a hotovú šťavu precedíme cez cedidlo. Ihneď podávame. Podávame s novými zemiakmi a so zeleninovou oblohou.

c

Bravčová sviečkovica


Suroviny: 500 g bravčovej sviečkovice, 30 g slaniny, 125 ml smotany, 100 g zeleniny, 2 paradajky, 15 g múky, mleté čierne korenie, soľ.


Postup: Bravčovú sviečkovicu vcelku osolíme, okoreníme a prešpikujeme slaninou. Potom ju vložíme na koreňovú zeleninu nakrájanú na kolieska a opraženú na masle a za častého polievania šťavou a vodou upečieme z oboch strán. Šťavu potom zahustíme kyslou smotanou a múkou. V omáčke necháme sviečkovicu povrieť. Potom ju nakrájame a polejeme precedenou omáčkou. Namiesto smotany môžeme dať do omáčky aj paradajky, ktoré sa asi 15 minút pečú spolu s mäsom. Potom zaprášime šťavu múkou, povaríme a precedíme. Nalejeme na nakrájané mäso. Podávame s rezancami, makarónmi alebo s ryžou.

c

Bravčové mäso na víne


Suroviny: 400 g bravčového mäsa z lopatky (alebo zo stehna), 200 ml dezertného červeného vína, 1 lyžica kečupu, 20 g hladkej múky, 40 g masti, mäsový vývar, mletá červená paprika, mleté čierne korenie, soľ.


Postup: Mäso umyjeme, nakrájame na rezne a potom na hrubšie rezance. V rozpálenej masti opražíme dozlata. Osolíme, okoreníme, posypeme mletou červenou paprikou a podlejeme vínom. Udusíme domäkka. Keď je mäso mäkké, šťavu vydusíme na tuk a zaprášime múkou. Všetko opražíme, podlejeme mäsovým vývarom a chvíľu povaríme. Nakoniec dochutíme kečupom. Podávame s hranolkami a zeleninovou oblohou.

c

Bravčové mäso zapekané so syrom


Suroviny: 4 rezne z krkovičky (hrúbka asi 1 cm) , 1 téglik smotany na šľahanie, 40 dkg údeného syra, olej, soľ , čierne mleté korenie


Postup: Mäso naklepeme (nie na tenko), posolíme, jemne okoreníme, prudko opečieme a uložíme na plech, na ktorý sme dali výpek. Mäso musí pokryť celé dno nádoby, v ktorej jedlo pripravujeme. Nastrúhaný syr navrstvíme na rezne, zalejeme smotanou a dáme piecť do rúry pri teplote približne 180 stupňov na 30 až 40 minút. Podávame so zemiakovou kašou, alebo opekanými zemiakmi. Vhodný je aj so zeleninovým šalátom.

c

Bravčové rebierka


Suroviny: 16 až 20 rebierok, pol čajovej lyžičky vína Šao-sing, 1 vajce, 1 čajová lyžička ďumbierovej pasty, 1 čajová lyžička cesnakovej pasty, 1 čajová lyžička cibuľovej pasty, 1 čajová lyžička svetlej sójovej omáčky, pol čajovej lyžičky chilli oleja, 1 čajová lyžička kukuričného škrobu, štipka Glutasolu (nie je nevyhnutný), 1 čajová lyžička soli. Omáčka: 1 lyžica tmavej sójovej omáčky, 1 lyžica kečupu (nie je nevyhnutný), 1 čajová lyžička kukuričného škrobu, 3 lyžice cukru, 3 lyžice čierneho octu, 1 čajová lyžička vody, pol čajovej lyžičky mletého čierneho korenia, pol čajovej lyžičky soli.


Postup: Z rebierok odkrojíme prebytočný tuk a potrieme ich soľou. Do woku nalejeme 4 lyžice oleja a ďumbier, cesnak a cibuľu opražíme asi 2 minúty. Pridáme rebierka a za stáleho miešania ich oprážame asi 6 minút. Preložíme ich na misu a pridáme Glutasol, svetlú sójovú omáčku, kukuričný škrob, vajce, víno a chilli olej. Marinujeme ich asi 10 minút. Zmiešaním všetkých prísad vo woku a pomalým uvedením do varu získame omáčku. Povaríme ju na miernom plameni asi 3 minúty a pridáme rebierka aj s marinádou. Miešame, až sa objem tekutiny zníži na polovicu pôvodného množstva. Všetky prísady rovnomerne rozložíme na pekáč. Pečieme asi 25 minút. Občas potrieme šťavou z pekáča a olejom. Rebierka by mali krásne zhnednúť a byť celé obalené koreninami. Podávame ich teplé alebo studené.

c

Bravčový stejk s banánovou omáčkou


Suroviny: 4 rezne z bravčového stehna (po 150 g), 2 lyžice masla, 6 lyžíc vína alebo vody, 2 lyžice sherry, 2 lyžice sójovej omáčky, 2 banány, 10 g strúhaného kokosu, 100 g marhúľ, 6 lyžíc marhuľovej šťavy, 1 lyžica citrónovej šťavy, cibuľa, 2 až 3 lyžice sójového oleja, ďumbier, mleté čierne korenie, soľ.


Postup: Pripravíme marinádu zo sójovej omáčky, sherry, nakrájanej cibule a oleja. Mäso ňou natrieme a necháme stáť asi 2 až 3 hodiny, niekoľkokrát obrátime. Banány olúpeme, nakrájame na kolieska a opečieme v masle, pridáme strúhaný kokos a opečieme dozlata. Pridáme marhule, šťavu z marhúľ, víno alebo vodu, prevaríme a dochutíme. Zakryté necháme stáť, čím chuť rovnomerne dôjde. Rezne dáme do horúcej suchej nádoby a z oboch strán pečieme asi 2 minúty, preložíme na horúce taniere a pridáme omáčku. Môžeme piecť aj v grile. Podávame s ryžou a karí korením, prípadne aj s opečenými ananásovými kolieskami.

c



podoba layoutu: žiadný - styl 1 -  |  XHTML 1.1 a CSS2 validný  |  Mapa stránok
Stánku vyrobil Cabik TOPlist